Programul “INOVARE”: DEZVOLTARE PRODUSE - SISTEME -TEHNOLOGII

Scurta descriere a proiectului:

 

Obiectivul principal al proiectului consta in realizarea prototipului unui scaner cu radiatie X de energie inalta pentru radiografierea mijloacelor de transport de mari dimensiuni (vehicule cargo si containere). Scanerul va furniza operatorilor sistemului o imagine radiografica de inalta rezolutie si informatii despre materialul continut in obiectele scanate, gratie utilizarii mai multor spectre energetice de radiatie X si implementarii unor algoritmi inovativi de prelucrare a semnalelor in vederea estimarii numarului atomic Z. In prezent necesarul de astfel de sisteme de imagistica pentru scanarea containerelor din porturi este acoperit doar in procent de 3% in porturile mici si de 0,1% in porturile mari din Europa, conform „European Commission Staff Working Paper – Secure Trade and 100% Scanning of Containers”. In SUA, desi in 2007 a fost impusa o masura de scanare a tuturor containerelor importate, incepand cu 2012, procentul de containere scanate in prezent nu depaseste 3,8%. Discrepanta majora dintre cererea impusa prin masuri legislative si capacitatea de scanare actuala face ca valoarea estimata a cererii pietei pentru sisteme de scanare de tipul celui propus sa se situeze undeva intre 3,5 si 4,5 mld Euro.

 

In acest context, realizarea noului scaner va permite MBT extinderea familiei de scanere produse si comercializate, conferindu-i un plus de competitivitate intr-o piata dominata de cativa concurenti majori din SUA, China si Germania. MBT are deja cateva atuuri importante pe aceasta piata, cum ar fi: calitatea, gradul de inovare (controlul de la distanta - inventie recunoscuta prin Marele Premiu de la Geneva in 2009, discriminarea de material - primul scaner din lume bazat pe tehnologia cu doi izotopi radioactivi, gabaritul - cel mai mic scaner din lume, containerizabil, pentru autocamioane si containere standard).

 

Prin realizarea prototipului noului scaner propus, portofoliul MBT se va extinde de la scanere cu radiatie X de energie joasa (maxim 300 KeV) si radiatie gama cu doi izotopi (maxim 1.33 MeV) la scanere cu radiatie X de energie inalta (energii de 4-6 MeV), conducand la marirea gradului de penetrare cu 50% (de la 18 la 27 cm de otel). Finantarea proiectului in cadrul programului va ajuta la dezvoltarea in timp record al noului sistem de imagistica si de estimare a numarului atomic Z. Noul scaner se va deosebi de cele existente pe piata prin caracteristici unice rezultate din solutiile inovatoare deja identificate pentru o parte a problemelor tehnice cu care se confrunta produsele existente. De exemplu, produsele asemanatoare ale concurentei pot face clasificarea materialelor scanate doar in patru categorii mari (organice, anorganice, metale si metale grele) si doar pentru o gama restransa de grosimi masice (40-60 grame pe centimetru patrat). Atat extinderea gamei grosimii masice pentru care este posibila clasificarea, cat si estimarea mai precisa a numarului atomic Z al materialelor, constituie doua contributii inovative ale scanerului propus prin care se va facilita identificarea obiectelor nepermise, a produselor de contrabanda, armelor si drogurilor, aflate in incarcatura vehiculelor cargo si containerelor.

 

Cod Proiect: PN-II-IN-DPST-2012-1-0051 - contract 6DPST/20.08.201

 

Parteneri:

MB TELECOM-Ltd. SRL, Calea Bucurestilor nr 3A OTOPENI, ILFOV, cod postal 075100

 

Perioada de derulare a proiectului: 20.08.2013 – 15.11.2015  

 

 

Buget proiect:

  • Finantare: 3.630.665,00 lei
  • Cofinantare: 2.094.870,00 lei
  • Total: 5.725.535,00 lei