Programul “INOVARE”: DEZVOLTARE PRODUSE - SISTEME -TEHNOLOGII

Scurta descriere a proiectului:

Proiectul isi propune realizarea unui sistem radiografic digital capabil sa furnizeze o imagine radiografica digitala aliniata la cerintele pietei, dar care sa necesite o expunere mai mica a pacientului la radiatia ionizanta. Prin micsorarea expunerii, se reduce doza de radiatie primita de pacient si implicit, riscurile de afectiuni medicale induse de expunerea la radiatie. Evolutia pietei de imagistica medicala este indreptata catre diagnoza folosind radiografia digitala (DR), aceasta tehnica prezentând o serie de avantaje fata de radiologia conventionala. Imaginea radiologica ce ajunge la nivelul unui computer poate sa fie prelucrata pentru a maximiza eficienta diagnosticului pus.

 

Sistemul va fi conform standardului DICOM, permitând tiparirea imaginilor radiografice, stocarea pe diferite suporturi electronice si transmiterea acestor imagini in baze de date ale spitalului prin tehnologii de tip RIS/HIS sau PACS, arhivarea având avantaje importante, in special in evaluarea raspunsului post-terapeutic. Sistemul contine un generator de radiatie X medical, un sistem de detectie a radiatiei X de inalta rezolutie si eficienta de absorbtie ridicata, aliniate cu ajutorul unui sistem de pozitionare. Sistemul de detectie reprezinta un element critic in proiectarea sistemului, iar solutiile tehnice se vor concentra pe utilizarea celor mai performante tehnologii cu rezolutii submilimetrice si raport semnal-zgomot ridicat.

 

De asemenea, vor fi utilizati algoritmi avansati de prelucrare a imaginilor, care vor permite obtinerea unor imagini radiografice de calitate in conditiile micsorarii expunerii pacientilor la radiatii ionizante. Atingerea acestui obiectiv va crea un avantaj cert pe piata, tinând cont ca o serie de studii realizate de organisme nationale si internationale arata ca mare parte din pacienti sunt expusi inutil la investigatii cu radiatii. Proiectul va fi implementat pe baza competentelor tehnice ale coordonatorului (MB Telecom-Ltd.) si a competentelor medicale ale partenerilor Medlife si Fundatia „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.

 

Rezultatul final al proiectului este un sistem radiografic digital capabil sa furnizeze o imagine radiografica digitala aliniata la cerintele pietei, dar care sa necesite o expunere mai mica a pacientului la radiatia ionizanta.

 

Cod Proiect: PN-II-IN-DPST-2012-1-0074 - contract 8DPST/20.08.2013

 

Parteneri:

MB TELECOM Ltd SRL, Calea Bucurestilor nr 3A OTOPENI, ILFOV, cod postal 075100

 

S.C. MEDLIFE SA , Calea Victoriei nr. 222, Sector 1, BUCURESTI, cod postal 010074

 

FUNDATIA GEROTA, Bd. Ferdinand, nr. 50, Sector 2, Foisor, BUCURESTI, cod postal 021392

 

Perioada de derulare a proiectului: 20.08.2013 – 15.11.2015  

 

 

Buget proiect:

  • Finantare: 2.645.150 lei
  • Cofinantare: 4.553.950 lei
  • Total: 7.199.100 lei